Frequently Asked Question

Hoe wordt de TOP 10 samen gesteld?
bijgewerkt op 8 jaar geleden

De MTBroutes TOP10 wordt samen gesteld door de laatste 20 (actieve) ingezonden routebeoordelingen. Eén keer per week (meestal op zaterdag) wordt de TOP10 geactualiseerd en de in die week ingezonden beoordelingen geactiveerd.


Daardoor vervallen de eerder geplaatste beoordelingen. Vanuit de 20 overgebleven beoordelingen wordt het gemiddelde bepaald. Om een te negatieve of te positieve beoordeling tegen te gaan wordt er een zogenaamde "Trim Mean" methode toegepast waarbij het hoogste en laagste cijfer niet wordt meegeteld. Om een zo getrouw mogelijke vergelijking te maken wordt het hoogte cijfer niet meegerekend. Ook is het niet mogelijk om als je eerdere beoordeling van een bepaalde route nog actief is een tweede beoordeling toe te voegen.


Ondanks deze methode komt het voor dat een route bedoeld of onbedoeld te hoog of te laag in de ranglijst staat. Dit kan voorkomen bij een nieuwe route of een recent gewijzigde route. De locale rijders zijn dan zo enthousiast over hun route dat zij massaal gaan beoordelen. Omdat het niet mogelijk is om een route 2x te beoordeling als een vorige beoordeling nog actief is, zal deze tijdelijk onterechte rangschikking zich na verloop van tijd neutraliseren. Ook weersinvloeden (te nat of te droog) zijn vaak oorzaak van schommeling in de ranglijst.

Een ogenblik geduld!

Een moment geduld alstublieft...